Ronde Tafel van Socialisten

De noodzaak tot een strijdbaar socialisme

WG5 Culturele werkplaats

Cultuur en kunst spelen een niet te onderschatten rol in de samenleving. Net zoals ze ingezet worden als wapen om de heersende orde te accepteren, zijn ze evenzeer een wapen om die orde in vraag te stellen en te bekritiseren. Cultuur en kunst zijn essentieel in de zoektocht naar en de opbouw van een nieuw socialisme.

Daarenboven kan creativiteit en expressie een drempelverlagende en zeer directe methode zijn om theorieën bevattelijker te maken en het eigen denken te stimuleren.

Met deze ateliers willen wij de deelnemers de kans bieden om uitdrukking te geven aan hun eigen inzichten, hun bekommernissen en hun verontwaardiging, en om deze te toetsen aan die van de anderen. Niet via discussies of debat maar via artistieke praktijken. Concreet aan de slag gaan met theater en zang, vertrekkend van een actueel thema, dat is de bedoeling.

Workshop theater: “wat betekent Bertolt Brecht voor het nieuwe socialisme?”met Poppe Boonstra (regisseur)
Met fragmenten uit ‘Mutter Courage’ proberen we ons bewustzijn aan te scherpen: zichtbaar maken wat onzichtbaar lijkt, orde scheppen in de chaos, al spelend betekenissen vinden, op zoek gaan naar nieuwe denkbeelden, naar een nieuw mensbeeld.

Maximum 20 deelnemers!

Workshop strijdliederen zingen. De kracht van het samen zingen ervaren, met begeleiding van Wouter Vandenabeele (muzikant, ondermeer bekend van Olla Vogala), Duwoh (Bernard Van Lent accordeonist van Wannes Vandevelde en Anke Hintjens), het Brussels Brecht-Eislerkoor en in een nieuw kleedje gestoken door Vincent De Taeye (hiphop kunstenaar). Het resultaat zal gepresenteerd worden in het plenumgedeelte.

Muurwerk

‘Dazibao’ ( “muurkrant’), een begrip uit het maoïstische China, weet je nog? Wij proberen in de loop van de dag een stevige muurkrant van de Tweede Dag van het Socialisme te maken. Een collectief werk met commentaren, tekeningen, opmerkingen of wat voor expressie dan ook die lucht geeft aan je ervaringen van deze dag. Doe mee! De muurkrant zal opgesteld worden in de centrale hal.