Ronde Tafel van Socialisten

De noodzaak tot een strijdbaar socialisme

WG2 Cultuursalon

Cultuur en kunst spelen een niet te onderschatten rol in de samenleving. Net zoals ze ingezet worden als wapen om de heersende orde te accepteren, zijn ze evenzeer een wapen om die orde in vraag te stellen en te bekritiseren. Cultuur en kunst zijn essentieel in de zoektocht naar en de opbouw van een nieuw socialisme.

Daarenboven kan creativiteit en expressie een drempelverlagende en zeer directe methode zijn om theorieën bevattelijker te maken en het eigen denken te stimuleren.

In het cultuursalon wisselen we van gedachten met kunstenaars. Wat is hun positie? Brengen ze alleen entertainment of willen/kunnen ze bewustmaken? Brecht formuleerde het zo: “Als het theater de wereld niet toont als een wereld die te veranderen is, dat het dan maar verdwijnt.” Kunnen de kunstenaars zich hierin vinden? En welke consequenties heeft dat voor hun werk?

Deel 1

Theater en literatuur, een spiegel? Een strijdmiddel?

Met Jacques Delcuvellerie, regisseur die naam maakte met het opus magnus ‘Rwanda 94’, zijn partner Marie-France Collard (film‘Rwanda 94’, vele documentaires waaronder ‘Ouvrières du monde’) beiden lid van theatergroep GROUPOV, Geert Six ( artistiek leider Unie der Zorgelozen), Marijke Pinoy (geëngageerde actrice en regisseuse) en met schrijver Dimitri Verhulst.

Moderator: Marnix Verduyn.

Deel 2

Op het scherp van de snee: gesprek met cartoonist GAL (Gerard Alsteens) en filmmaker Jan Vromman (de maker van o.a. ‘Zolang de scheepsbouwers zingen’) Gerard Alsteens is een artiest van wereldfaam, al vijftig jaren actief als politiek cartoonist. Bovendien een zeer aimabel man met een hart voor het socialisme. Jan Vromman is een veelzijdig man: beeldend kunstenaar, docent aan het RITS , schrijver, theaterregisseur, videomaker, documentairemaker en, als we het goed hebben, met een zwak voor het anarchisme. Dat belooft!

Moderator: Frank Stappaerts